ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

 

παρουσιάσεις

ΛεμπέσηςΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ
Τον αποκάλεσαν «απόστολο της αξιοκρατίας» και «απολογητή της ανισότητας». Διάσημο έργο του υπήρξε η κοινωνιoλoγική μελέτη «Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω».

Του αφιερώνουμε το δικό του δικτυακό τόπο!
moreΚυκλοφόρησαν

ΛεμπέσηςΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΒΙΟ
Αίτημα πολλών η μεταγλωττισμένη στη νέα ελληνική εκδοχή της μοναδικής αυτής μελέτης του Ευάγγελου Λεμπέση, κυκλοφορεί από τα «Καλώς κείμενα», στη σειρά «Κοινωνία». Την προλογίζει ο Κοινωνιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Νίκος Κοκοσαλάκης.
moremore
ΗμερίδαFRASEOLOGIA
E INTERCULTURALIDAD

Κυκλοφόρησαν τα πρακτικά της Ημερίδας με το παραπάνω θέμα, που υλοποίησε το Παν/μιο Αθηνών, τμ Ισπανικής γλώσσας και φιλολογίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Cervantes. more

MEΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΕΜΠΕΣΗ

Κάθε φορά που κάποιος καταπιάνεται με τον συγγραφέα, κοινωνιολόγο και διανοούμενο Ευάγγελο Λεμπέση και το έργο του, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ζήτημα: πώς πρέπει να τον χαρακτηρίσει, ώστε να δώσει στους σημερινούς Έλληνες την πραγματική και ξεκάθαρη εικόνα του; Είναι αναμφισβήτητη η αποδοχή μιας από τις μεγαλύτερες διάνοιες του 20ού αιώνα από το σύνολο του πνευματικού κόσμου της εποχής του αλλά και του σύγχρονου και όμως ήταν «σημείο αντιλεγόμενο», τόσο ώστε να καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι μόνο μια εμπεριστατωμένη μελέτη του έργου του μπορεί να βοηθήσει τον καθένα από μας να σχηματίσει την δική του προσωπική άποψη για την προσωπικότητα του Ε.Λ.
Οι εκδόσεις «Τα καλώς κείμενα», έχοντας πρόσφατα αναλάβει και επίσημα την εκπροσώπηση του έργου του στην ελληνική πνευματική σκηνή, αισθάνονται βαρύ το χρέος της πλήρους και ολοκληρωτικής παρουσίασης του σημαντικότατου αυτού έργου. Ωστόσο, πρόκειται για δουλειά κάθε άλλο παρά εύκολη. Οι εκατοντάδες χειρόγραφες ή έντυπες σελίδες, με ηλικία κάποιων δεκαετιών, χρειάζονται προσεκτική ταξινόμηση, καταγραφή, αρίθμηση και στη συνέχεια δημοσίευση και διακίνηση υπό μορφήν έντυπου ή ηλεκτρονικού βιβλίου, πράγμα που ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται.
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού το σύνολο των έργων που η δεινότατη πέννα του Ευ. Λεμπέση άφησε ως κληρονομιά στους νεοέλληνες.

To αφιέρωμά μας στον Ευάγγελο Λεμπέση έχει τη μορφή δικτυακού τόπου. Το θεωρήσαμε ως το πλέον κατάλληλο για να αναδείξει την έκταση της συγγραφικής δεινότητας και το πλήθος των δημοσιευμένων και αδημοσίευτων έργων του.

Για να οδηγηθείτε στον δικτυακό τόπο τον αφιερωμένο στον Ευάγγελο Λεμπέση κάντε κλικ εδώ.

Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.

ΠΕΡΙ ΠΡΟΓΟΝΩΝ...

Από καταβολής κόσμου το να έχει κανείς σπουδαίους και διάσημους προγόνους αποτελεί συνάμα μεγάλη τιμή και τεράστιο χρέος. Αυτός είναι ο κανόνας και από αυτόν δεν ξεφύγαμε ούτε «εμείς». «Eμείς» είμαστε οι άνθρωποι που συμμετέχουμε στις εκδόσεις «Τα καλώς κείμενα». Σπουδαίος μας πρόγονος:
ο Ευάγγελος Λεμπέσης.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα χέρια της υπερήλικης αλλά αφοσιωμένης και κατά πάντα άξιας συζύγου του Ε.Λ., κυρίας Κλ. Λεμπέση, αναλάβαμε το χρέος που μας αναλογεί με την εφ' όρου ζωής αποδοχή της ευθύνης να προβάλουμε και να διαδώσουμε το έργο του διαπρεπούς επιστήμονα, συναισθανόμενοι ότι η συγγένεια μαζί του είναι απλά ένας παραπάνω λόγος για να επιδοθούμε σ' αυτό.

Ζώντας ως μικρά παιδιά αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα, που ωστόσο μας άφησε πολύ νωρίς, είχαμε την ευκαιρία να διδαχτούμε τη συνέπεια και την πειθαρχία ως βασικά και απαραίτητα προτερήματα για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και τη μετέπειτα πορεία του ανθρώπου στη ζωή. Και θα προσπαθήσουμε, επικουρούμενοι από αυτά, να ολοκληρώσουμε το έργο που αναλάβαμε.

Πιστεύουμε ότι οι εκδότες που μέχρι τώρα αξιοποιούσαν μέρος του έργου του και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή.

Τους ευχαριστούμε και τους την αφιερώνουμε.