ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ
Δικτυακός τόπος μνήμης, τιμής και αναγνώρισης προς ένα από τα πιο διορατικά, οξυδερκή και μαχητικά πνεύματα του 20ού αιώνα
-από τις εκδόσεις ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΚΕΙΜΕΝA-

EYAΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ: Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ, ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ εξακολουθεί να αποτελεί προσωπικότητα που συγκεντρώνει τη βαθύτατη εκτίμηση και θαυμασμό των μεγαλύτερων σε ηλικία, χωρίς παρά ταύτα να παύει να εκπλήσσει, να εντυπωσιάζει και να συναρπάζει τους νεώτερους ανθρώπους που έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στο έργο του.

Το κοφτερό, ανήσυχο και ασυμβίβαστο πνεύμα του, η ικανότατη πένα του και ο αμείλικτος λόγος του, που προκαλούσαν σχόλια και αναταραχή στην εποχή της ακμής του, παρέδωσαν έργα που σήμερα είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ, καθώς προσδιορίζουν και εικονογραφούν την εποχή μας, ταραγμένη, προβληματισμένη, ίσως και παραπαίουσα... απαράλλαχτη με την τότε.

Ο Ευάγγελος Λεμπέσης χάρισε στην επιστήμη και τη διανόηση απαράμιλλης αξίας, βαθύτατης ανάλυσης και μοναδικής οξύνοιας έργα, με κυρίαρχη ίσως στην συνείδηση και την εκτίμηση των αναγνωστών του την μελέτη του «Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΒΙΩ, 1941», λόγω της εύστοχης επιλογής και της εκπληκτικής ανάλυσης του θέματος, συμπληρωμένη από την ισάξια απάντησή του στα ποικίλα σχόλια γύρω από αυτήν, με τον τίτλο «DE IMBECILLITATE», που όμως συντροφεύει ισάξια (ή, όπως ο ίδιος πίστευε, υπερβαίνει κατά πολύ) πλήθος άλλων βιβλίων, μελετών, αρθρογραφίας κ.ά., που θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε υπό μορφή έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης.

Η παρουσίαση αυτής της πολύπλευρης και ξεχωριστής προσωπικότητας κάθε άλλο παρά εύκολη είναι και, αναμφίβολα, δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στους στόχους μιας ιστοσελίδας. Άλλωστε, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει τη δική του μοναδική σχέση με το πνεύμα του Ευάγγελου Λεμπέση, ανακαλύπτοντας το έργο του και εντρυφώντας σ' αυτό.

Έτσι, μοναδικός πια στόχος μας είναι η ενημέρωση του επισκέπτη αυτής της ιστοσελίδας, η δυνατότητά του να βρει πολλά στοιχεία και να παρακινηθεί να αναζητήσει κι άλλα, αναζήτηση στην οποία θα συμπαρασταθούν οι εκδόσεις μας ολόψυχα.

Mε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που συνεπάγεται το να προσεγγίσει κανείς πνεύματα σαν του Ε. Λεμπέση, αλλά με την έννοια και τη φροντίδα ταυτόχρονα να προβληθεί ένα έργο στο οποίο ελάχιστοι άνθρωποι έχουν σήμερα πρόσβαση, παραδίδουμε την ιστοσελίδα αυτή, αφιερωμένη στον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΕΜΠΕΣΗ, με την υπόσχεση ότι θα εμπλουτίζεται σταθερά, μέχρις ότου συμπεριλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Κάποιες απόψεις του

20 χρόνια μετά το θάνατό του, είπαν:

Πρωτοπόρος ορθολογιστικής σκέψης

Ορισμένα από τα κείμενα του Λεμπέση πιθανώς να αιφνιδιάζουν τον επιφανειακό αναγνώστη. Όμως, η βαθύτερη εκτίμηση των απόψεών του αποκαλύπτει τον πρωτοπόρο ορθολογιστικής, ψύχραιμης σκέψης... (Γερ. Αποστολάτος, Πολιτικό μνημόσυνο, ΕΣΗΕΑ 10.5.88)

Ένας ανένταχτος, «αταξικός»...

...επίλεκτος, ήταν με την κριτική του μια ζώσα επίκληση για κάθαρση, προς όλα τα ρωμαλέα, τα υγιά, τα άξια στοιχεία... (Μάρ. Ραφαήλ, Πολιτικό μνημόσυνο, ΕΣΗΕΑ 10.5.88)

Άρθρωσε τον ευγενή λόγο του ...

...μαχητικά, ίσως και επιθετικά, χωρίς συμβιβασμούς, προσπαθώντας και με τον υψηλόφρονα τρόπο ζωής του να υπογραμμίζει τις ιδέες του. Διείδε προφητικά τις αποσυνθετικές εστίες της ελληνικής δημόσιας ζωής... (Π. Φωτέας, Πολιτικό μνημόσυνο, ΕΣΗΕΑ 10.5.88)

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ.: +30 210 7243474     Fax: +30 210 7243474    
info@kalwskeimena.com